wtorek, 23 lutego 2016

Kasza samo zdrowie - jaką wybrać ?

 
Ma dużo więcej wartości odżywczych niż inne dodatki do obiadów
takie jak ryż, ziemniaki, makaron.. Im mniej oczyszczona i rozdrobniona,
tym bogatsza odżywczo w witaminy. Ma dużo potasu, magnezu i żelaza.
Bogata również w wapń,miedź, cynk,mangan czy krzem.

Zalecana nadciśnieniowcom, anemikom. osobom chorym na serce.
Przydatna również w zrzucaniu kilogramów ! :) - skrobia w niej zawarta rozkłada
się powoli i na długo zapewnia nam uczucie sytości. W 100g ugotowanej kaszy jest około 110kcal, w 100g suchej 330. W sklepie zajdziemy różne jej rodzaje .
Tylko jaką wybrać najlepiej ? Przyjrzyjmy się im z bliska :)
 
  • Jaglana - ma mało skrobi, dużo białka, najwyższą zawartość witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Jest bardzo lekkostrawna i nie uczula.  Ma działanie zasadotwórcze, jest ważnym składnikiem diety zasadowej podobnie jak gryczana. Ma niestety wysokie IG dlatego nie zaleca się jej stosowania diabetykom. Ma natomiast dużo krzemu który poprawia przemianę materii dlatego jej małe ilości są dobre w diecie odchudzającej
  • Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
    Kasza jaglana i kasza gryczana jako jedyne kasze mają działanie zasadotwórcze, odgrywają więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
  • Gryczana- jedna z najzdrowszych kasz. Ma dużo białka, kwasu foliowego, magnezu,cynku, fosforu, potasu Jej rozdrobniona odmiana to kasza krakowska - mniej wartościowa.
  • Kuskus - szybko się ją przyrządza i jest lekkostrawne lecz niemal bezwartościowa odżywczo
  • Jęczmienna - wszystkie jej odmiany stanowią doskonałe źródło witaminy PP. Ma dużo błonnika rozpuszczalnego, przydatna w zaparciach
  • Kukurydziana - zalecana przy chorobach serca i alergii. Ma sporo dobrego tłuszczu i wit. E
  •  Manna - Ma sporo jodu. Zalecana w schorzeniach nerek i dróg moczowych

Najwięcej wartości ma kasza gryczana niepalona ! 
Najzdrowsza kasza to ugotowana jak makaron - al dente i bez 
plastikowego woreczka.  Wg badań - kasza gryczana może odgrywać
rolę surowca w produkcji żywności funkcjonalnej ze względu na wysoką
zawartość substancji aktywnych biologicznie . Idealny dodatek do obiadu 
czy sałatek - jak we wszystkim jednak zaleca się umiar :) 

 
 

3 komentarze:

  1. Z tych wszystkich w sumie jem tylko jaglaną xD gryczana niby wypada najlepiej, ale nie mogę jej przełknąć :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej chyba lubię jaglaną, ale wcinam tez mannę i kukurydzianą. Ostatnio zasmakował mi kuskus. O tych własiwośniach nie wiedziałam. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam jaglanej. Muszę spróbować, ale nigdy nie mam chęci do zrobienia. :D

    OdpowiedzUsuń