wtorek, 1 marca 2016

Przyprawy - jakich używać, których unikać .

Przyprawy i świeże zioła nie tylko dobrze smakują, nadając
potrawom wyrazu, również pobudzają przemianę materii, są
źródłem witamin,soli mineralnych oraz kwasu foliowego a także 
działają rozgrzewająco, przeciwzapalnie i oczyszczająco.

Najczęściej jednak ludzie kupują gotowe mieszanki ziół i przypraw, dodatki
do sosów, przyprawy do mięs czy kostki rosołowe - a te najczęściej 
składają się głównie z SOLI oraz NIEZDROWYCH TŁUSZCZÓW 
- w dodatku za taką soloną mieszankę sporo przepłacamy - płacimy
głównie za sól która jest tania, jednak z dodatkiem  ziół podwaja a 
nawet potraja swoją cenę - a po co przepłacać ? 

"Maggi" - często dodawana do zup o czysta chemia - sól i glutaminian sodu-
jeśli lubisz tę płynną przyprawę jako naturalny zamiennik polecam lubczyk.

Kostki rosołowe -sól i tłuszcze trans w czystej postaci, jako zdrowy zamiennik
polecam użycie bukietu mrożonych jarzyn. 

Najlepiej kupuj przyprawy w całości : pieprz , kumin w nasionach , liście laurowe -
i miel przed użyciem. Dobre dla Twojego zdrowia są : Curry, Kurkuma,
Sól himalajska, Majeranek, Imbir, Cynamon, Bazylia, Rozmaryn,Czosnek,
Lubczyk, Koper - i można tak jeszcze długo wymieniać :) W sklepach
mamy do wyboru mnóstwo różnorodnych ziół i przypraw- po co więc
kupować gotowe niezdrowe mieszanki  ? 


A Wy ? Jakich przyprawy najchętniej używacie?




3 komentarze:

  1. Najczęściej to ostrą paprykę :D uwielbiam jak mnie pali w przełyku ]:> poza tym też słodką i wędzoną, cynamon, kurkumę, curry, bazylię, czubryce i co tam jeszcze znajdę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Najwięcej używam chyba pieprzu. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko co ostre więc u mnie na pierwszym miejscu jest pieprz cayenne, curry, chili i pieprz ziołowy :D
    A tak poza tym to głównie zioła, ziółka wszelkiej maści.

    OdpowiedzUsuń